Als specialist van brandvertragende coatings voor hout adviseren we je graag bij jouw project.
Passieve brandpreventie is een lastig onderwerp en daarover delen wij graag onze kennis.
Brandvertragende coatings voor hout zorgen er voor dat hout minder snel brand.
En wanneer het brand zorgt de coating voor een beperkte brandvoortplanting.
Daarnaast zorgt de coating er ook voor dat de rookproductie zoveel mogelijk wordt beperkt.
Onderaan deze pagina vind je al onze brandvertragende coatings voor hout.
Hout is een materiaal wat tegenwoordig veel wordt gebruikt als bouwmateriaal. Dit komt omdat hout duurzaam en milieuvriendelijk is. Hout voldoet zelf meestal aan brandklasse D, dit is voldoende om als bouwmateriaal te worden toegepast. Maar wanneer hout wordt toegepast in een (extra) beschermde vluchtroute of aan buitengevel, dan moet het vaak voldoen aan brandklasse B. Dit is volgens de wet vastgelegd in het Besluit bouwwerken leefomgeving.
Met onze brandvertragende coatings voor hout kan je het hout laten voldoen aan brandklasse B-s1,d0 volgens EN 13501-1.
Brandwerend en brandvertragend, twee begrippen die in de praktijk nog altijd vaak door elkaar gehaald worden. Maar op het gebied van passieve brandveiligheid zijn het twee totaal verschillende begrippen. Brandwerend(heid) is het aantal minuten dat een element niet instort(R), geen vlammen door laat(E) en de temperatuurdoorslag(I) of warmtestraling(W) niet boven een bepaalde waarde komt. Als we het hebben over brandvertragend dan praten we altijd over een brandklasse. Deze brandklasse zegt iets over hoe een materiaal reageert op brand, hoe snel brand ontwikkeld over het oppervlak en hoeveel rook het produceert. Op dit moment heeft FireGuard alleen brandvertragende coatings in het assortiment.
Al onze coatings zijn in combinatie met hout getest conform EN 13501-1. Op basis van de resultaten van de ontvlambaarheidstest en de SBI test wordt de brandklasse(B,C,D) en druppelklasse(d0,d1,d2) bepaald. Op basis van de Smogra en totale rookproductie wordt de rookklasse(s0,s1,s2) bepaald.
Voordat de SBI-test wordt uitgevoerd wordt er gekeken naar de ontvlambaarheid van een materiaal. Bij deze proef worden monsters van 9 cm bij 25 cm blootgesteld aan een klein vlam. Hier wordt onderzocht in wat de vlamuitbereiding op het oppervlak is. Ook wordt er gekeken of er sprake is van het ontstaan van (brandende) druppels.
Met de SBI test wordt een beginnende brand gesimuleerd, vergelijkbaar met een brandende prullenbak. Tijdens deze test wordt de warmteproductie, vlamuitbreiding en de rookproductie gemeten. Ook wordt er gelet op eventueel vallende brandende deeltjes. Voor de testopstelling worden twee monsters onder een hoek van 90° met elkaar ingebouwd. Deze hoek wordt verhit met een brander met een vermogen van 30 kW.