Wat is brandvertragend hout
Brandvertragend hout is hout dat behandeld is met brandvertragende chemicaliën die zorgen dat de verspreiding van vuur aanzienlijk zal worden vertraagd. Veel brandvertragende houtproducten worden ook getest op hun duurzaamheid bij hoge vochtigheid en hitte, evenals op compatibiliteit met verf en vlekken, en of de vlamvertragende producten uit het hout lekken. Brandvertragend hout is geen hout dat is behandeld met een coating of een ander extern brandvertragend middel en het moet volledig in het hout worden verwerkt om als brandvertragend hout te worden beschouwd. Het belangrijkste is dat brandvertragend hout een cruciale veiligheidsmaatregel is die kopers aantrekt, verzekeringskosten verlaagt en levens redt.
Hoe werkt brandvertragend hout
Op onze website www.fireguard.nl kun je een ruim assortiment vinden van verschillende producten die jouw hout brandvertragend kunnen maken. Om het brand volledig brandvertragend te maken, zul je wel enkele stappen moeten ondernemen. Al het brandvertragende hout begint met in de oven gedroogd onbehandeld hout en multiplex. De exacte brandvertragers die op het hout wordt aangebracht hangt af van jouw voorkeur en met je wat het hout wilt gaan doen. Op onze website vindt je brandvertragend hout wat geschikt is voor indoor of outdoor. Bijna al het brandvertragende hout wordt gemaakt met behulp van een druksysteem. Een hogedruk systeem is cruciaal voor het proces, omdat het hout niet als brandvertragend kan worden beschouwd, tenzij het volledig doordrenkt is met alle chemicaliën. Oppervlaktebehandelingen en gedeeltelijk geweekt hout zijn niet aanvaardbaar voor zowel de brandnormen als de kwaliteitscontrole systemen van de verschillende productiebedrijven.
Kan brandvertragend hout nat worden?
Dit zal een cruciale vraag zijn voor jouw bouwprojecten, hoewel het meer is dan een duidelijke ja en nee antwoord. Sommige brandvertragende houtsoorten kunnen nat worden, maar niet allemaal. Het belangrijkste verschil is of het hout is behandeld om het vocht te beheersen, zowel in termen van zwelling en kromtrekking van het hout zelf, als of de brandvertragende chemicaliën uit het hout kunnen lekken bij blootstelling aan water. Water uitspoeling veroorzaakt een aantal problemen, maar de belangrijkste zorgen zijn de achteruitgang van de vlamvertragende eigenschappen en vervuiling van nabijgelegen bodem en lokale watersystemen. Brandvertragend hout kan geschikt zijn voor buiten en binnen. Buitenhout mag alleen niet worden gebruikt voor interne delen van een gebouw en binnenhout mag nooit buiten worden gebruikt, omdat het meestal niet geschikt is voor blootstelling aan vocht, insecten en schimmels. Op onze website zul je bij alle producten een specificatie vinden zodat jij weet of het geschikt past bij jouw project.
Waar wordt brandvertragend hout voor gebruikt?
Voordat je brandvertragend hout gebruikt voor een van jouw projecten of bouwcomponenten, moet je de lokale voorschriften raadplegen. Brandvertragend hout doet het binnen erg goed als hallen en plafondsteunen in woongebouwen, met name in dichtbevolkte gebouwen zoals rijtjeshuizen. Brandvertragend hout wordt vaak gebruikt in dakconstructies omdat dit kwetsbare delen zijn van elk gebouw. Dit kan brand voorkomen tijdens blikseminslagen of natuurbranden.