De effectiviteit van brandwerende coating op verschillende materialen
Brandwerende coating is wat we “reactieve verf” noemen. Wanneer de verf aan hitte wordt blootgesteld, zal deze reageren. Deze reactie bestaat uit een schuimende verf die ontstaat bij een specifieke temperatuur. De beschermlaag zal gedurende een bepaalde periode thermisch isoleren en deze tijd zal worden bepaald door de verf die je hebt aangeschaft. De tijd kan liggen tussen de 30 en 120 minuten.
Bij brand is het van cruciaal belang dat het structurele frame van het gebouw op de juiste manier wordt beschermd, zodat de materialen hun kritische faal temperaturen niet kunnen bereiken. Zodra het deze wel heeft bereikt kan het gebouw mogelijk instorten. Brandwerende coating voorkomt niet alleen dat dit gebeurt, het vertraagt ook de verspreiding van een brand, waardoor er meer tijd is om gebouwen veilig te evacueren en zo veel mogelijk levens te redden. Samenvattend isoleert brandwerende coating thermisch constructiematerialen zoals staal en hout tijdens een brand, waardoor het voortijdig instorten van het gebouw wordt gestopt en de brand wordt vertraagd.
Brandwerende coating op verschillende materialen
Brandwerende coating is bruikbaar op drie verschillende soorten materialen: staal, hout en beton. Brandwerende coating op staal is ontworpen om de tijdsperiode te verlengen dat een structureel dragende staal in een gebouw tijdens een brand meegaat. De verf werkt door opzwellen of uitzetten van een isolatie barrière op het staal te creëren en de tijdsperiode te verlengen tussen 60 tot 120 minuten.
Brandwerende coating op hout werkt als een vernis laag. Deze coating is ontworpen om de brandprestaties van de houten ondergrond op twee verschillende manieren te verbeteren, ten eerste vermindert het de verspreiding van vlammen en ten tweede kan het op minimale dikte het brandgedrag verhogen tot 30 minuten of meer. Brandwerende coating op beton is gemaakt om, net zoals staal, de tijd te rekken om zo te voorkomen dat het beton niet zal brokkelen of instorten. Hoewel beton niet een brandbaar materiaal is, kan het tijdens brand nog steeds het risico oplopen om in te storten. De coating zorgt ervoor dat de beton niet zijn maximale temperatuur bereikt en zal op deze manier niet instorten.
Is een topcoat nodig?
De toplaag op brandwerende coating wordt uitsluitend gebruikt om de brandwerende coating te beschermen tegen de omgeving waarin deze zich bevindt. In de meeste gevallen is dit een decoratieve keuze aangezien het de afwerkingslaag kan veranderen en het kan worden omgetoverd in bijna iedere gewenste kleur. De afwerking van deze laag is meestal satijn of glanzend, maar je kunt ook bij FireGuard terecht voor het vinden van andere producten. Niet alle materialen vereisen een topcoat. Als je op zoek bent naar meer specifieke informatie over hoe je jouw meubelstuk of materiaal correct aanbrengt met brandwerende coating en topcoating, neem dat gerust contact op met ons.